Coneix-nos

La fira es celebra des del S.XIX

La fira de Sant Isidre se celebra des del segle XIX a Cardedeu, però encara eren més antics el mercat i la fira de la Santa Creu, que foren instituïts pel rei Jaume I el 12 de maig de 1272 quan va atorgar la carta de repoblament, un document datat a Girona el IIII dels Idus de Maig de l’any 1272.

Cada fira tenia la seva especialitat. A la fira de maig, o de Sant Isidre, hi abundaven els instruments per a la saga i la batuda, la de setembre, o la de la Santa Creu, es caracteritzava per tot allò relacionat amb la sembra i verema, llavors, planter. A la de desembre, o la d’hivern, hi havia sabates, esclops, socs, roba d’abric, calendaris, torrons…

Però aquelles fires eren a més vertaders mercats, on es comprava i es venia de tot, carros, tartanes, també hi havia parades de tir, de begudes, d’avellanes… Però la part més important de la fira era el firal del bestiar, que s’instal·lava a la Riera, a ambdós costats, aprofitant uns extensos prats i aiguamolls que quedaven a ponent dels camps i del molí de Can Lladó. Aquella part s’anà edificant i el firal es desplaçà en direcció als Pinetons.

Durant aquelles fires del segle XIX,hi assistia molta gent, el bestiar venia de tot Catalunya. La vila resultava petita per acollir tanta gent, tot i que s’habilitava per hostatjar-la amb entrades, coberts, porxos i les pròpies cases dels cardedeuencs. Hi podia haver perfectament cinc mil persones, que s’hostatjaven allà on podien, gràcies a això, les cases que feien menjar, o tenien lloc per dormir, quadres pels animals, o lloc per guardar tartanes feien el seu agost. Aquesta tradició, però, es deixà de fer per culpa de La Guerra civil, la proliferació de tractants de bestiar que vetllaven les quadres i estables de la pagesia, l’establiment de botigues de tota mena fins i tot als pobles més petits.

L’any 1942, es va celebrar una fira extraordinària amb el I concurs de bestiar com a esdeveniment molt destacat. La fira té molt èxit, és per això que un any després aquest concurs esdevé comarcal i la Fira de Cardedeu perd importància. Aquest esdeveniment, sumat al fet que els anys 1954-55 la fira coincidís amb la fira de la Germandat i, tenint en compte l’avanç en tecnologia i mecanització de l’agricultura i l’abundància de tractants de bestiar que posaven en contacte venedors i compradors sense necessitat de fires on adquirir el bestiar, va fer que Cardedeu tornés a perdre la fira de Sant Isidre l’any 1957.

L’any 1983, un grup de persones de l’associació cavallista de Cardedeu va prendre la iniciativa de recuperar aquesta fira i, des d’aleshores s’ha consolidat com a fira de Sant Isidre de Cardedeu, Ubicada als Pinetons i passeig de la Riera i essent una fira de caire ramader, agrícola, industrial, artesanal, d’automoció i lúdica.

El 1983 es recuperà i consolidà la fira